2020-1.1.2-PIACI-KFI

2020-1.1.2-PIACI-KFI

Természetes alapú komplex takarmány adalékok fejlesztése a baromfi mikrobiom optimalizálásának érdekében.

  • A kedvezményezett neve: Dr. Bata Zrt.
  • Konzorciumi tag: Állatorvostudományi Egyetem

A projekt címe: Természetes alapú komplex takarmány adalékok fejlesztése a baromfi mikrobiom optimalizálásának érdekében

A szerződött támogatás összege: 729 449 317 Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 70,96 %
Projekt tervezett befejezési dátuma: 2025.07.31.
Projekt szerződés száma: 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00202

A projekt tartalmának bemutatása:

Az emberi fogyasztásra szánt hústermelés közel 37%-át a baromfi hús adja, mely fogyasztásában előrejelzések alapján a legnagyobb növekedés várható az állati eredetű fehérjék közül. A nagyüzemi baromfitartásban az állathigiéniai körülmények hiányosságai és a takarmány receptúrák profitorientált kialakítása hatására sokszor a baromfik normál mikrobiom összetétele megváltozik, eltolódik a patobiom irányába. Ez kihat a termelési paraméterekre és a húsminőségre, károkat okozva a termelőknek és a fogyasztóknak egyaránt. A mikrobiom eltolódásának kezelésére terápiás célú antibiotikumot alkalmaznak, melynek eredménye, hogy hazánkban húsiparban, a baromfitenyésztésben alkalmazzák a legtöbb antibiotikumot. Léteznek alternatív megoldások; prebiotikumok, probiotikumok, illetve ezek kombináció (szinbiotikumok), de az igazán átütő megoldás még várat magára. A projekt célja complex takarmány adalékanyag kifejlesztése, amely célzottan képes felvenni a harcot a baromfi hízlalás során jelentkező összetett
patobiommal, azáltal, hogy elősegíti a normál mikrobiom proliferációját, így valódi alternatívája lehet a gyógyszeres kezeléseknek. A probléma részletes feltérképezését - a legújabb laboratóriumi módszerekkel – normál mikrobiom és patobiom alkotóinak felmérését és izolálását a magyar állattartókkal szoros kapcsolatot ápoló Állatorvostudományi Egyetem végzi. Sertésekkel kapcsolatos korábbi eredmények kimutatták, hogy számos gyógynövény és fém kelát szinergikusan képes a patobiom szinten tartása mellett a normal mikrobiom szaporodását szelektíven promótálni. Így a jelen projekt célja e kutatások kiterjesztése a baromfi ágazatra. A kifejlesztett
termék alkalmazásával, az egészségesebb állomány kialakításával, a gyarapodási mutatók javulása prognosztizálható. A patobiom felszaporodása az állatok enterális megbetegedésének gyakoriságának megnövekedését, termelékenységét csökkenését eredményezi. Ezen túlmenően fontos cél, új megoldás nyújtása a termelők számára az antibiotikumok és protozoa ellenes szerek
kiváltására, azok alkalmazásának csökkentésére. A gazdasági haszonállatok természetes alapú takarmányozása hozzájárul az egészséges élelmiszer termékek előállításához, az élelmiszerbiztonsághoz és fenntarthatósághoz. A gyógyszerek kontrolláltalan
felhasználására visszavezethető gyógyszermaradványok közvetlen és közvetett humán egészségkárosító hatással rendelkeznek, így a projektnek közegészségügyi jelentősége is van. A Dr. Bata Zrt. a sikeres prototípus fejlesztés után a terméket Magyarországon kívánja először bevezetni, majd a magyarországi bevezetés után Európa, Ázsiai és az Amerikai kontinensre kiterjedő disztribútori hálózatán keresztül tervezi forgalmazni.

Nyitóesemény (2021.október)

A Dr Bata Zrt. munkatársai és az Állatorvostudományi Egyetem képviselői egy közös szakmai nap keretében hivatalosan is elindították a projektet.

1. Mérföldkő

A projekt indulásakor az eredményes és hatékony közös munka érdekében kialakítottuk a konzorciumi partnerek közötti optimális munkafolyamatot, melynek keretében havi egyeztetéseken osztjuk meg a kutatási eredményeket és tapasztalatainkat.

Az Állatorvostudományi Egyetemmel közösen feltérképeztük számos magyarországi állattartó telep egészségügyi állapotát, és kórokozókat izoláltunk a jelenlévő patobiom jellemzésére, melynek eredményeképpen egy közel százas nagyságrendű baktérium és protozoa törzsgyűjtemény jött létre mindkét konzorciumi partner laboratóriumában.

Az első mérföldkő során laboratóriumi  szűrővizsgálatokat fejlesztettünk a tesztanyagok jellemzésére. A megfelelő eredményeket produkáló tesztmódszereket alkalmaztuk prototípus termékek tesztelésére, és a célhatóanyagok kiválasztására. A legeredményesebb célhatóanyagok vizsgálatát az Állatorvostudományi Egyetem által izolált baktérium törzseken is elvégeztük, valamint kiterjesztettük a normál mikroflóra alkotóira is: jellemzően tejsavbaktériumokkal és élesztő törzsekkel dolgoztunk. A vizsgálataink célja olyan célhatóanyag kombinációk kialakítása volt, amely elősegíti a normál mikroflóra alkotók szaporodását, míg a patobiom szaporodását limitálja.

Továbbá vizsgálatokat végeztünk, hogy a hatóanyag módosítása hogyan befolyásolja a hatékonyságot és az emésztő rendszerbeni viselkedést.

A mérföldkő végére sikeresen fejlesztettünk olyan hatóanyag kombinációkat, amelyekkel a második mérföldkőre tervezett etetési kísérleteink indíthatóak, ezeket nagyobb mennyiségben legyártottuk, stabilitási, eltarthatósági vizsgálataik jelenleg folyamatban vannak. 

A kezdeti mérföldkő során elkezdtük kidolgozni az egyedi tervezésű, üzemi léptékű gyártósor prototípusát. A gépsor beüzemelése, majd tesztelése után kimértük, hogy a gép és a kiegészítő berendezések (levegő befúvó, anyagtovábbító, elszívó) összehangoltan működjenek. A tesztelés során vizsgáltuk a gép műszaki stabilitását, működését, megtörtént a hordozóanyagok viselkedésének mérése és optimalizáltuk a gép működését gazdaságossági és környezetvédelmi szempontból is.

Sajtómegjelenés:

https://www.agroinform.hu/allattenyesztes/baromfi-antibiotikum-magyar-innovacio-51957-001

https://www.sopronmedia.hu/cikkek/a-termeszetes-takarmanyozas-az-egeszseges-elelmiszer-alapja

2. Mérföldkő (2022.08.01. - 2023.07.31.)

A második mérföldkő során sikerrel zártuk a laboratóriumi biotesztek és az anyagok formulázási vizsgálatait is. A tesztelési folyamat során a legígéretesebb anyagokból félüzemi technológiával elkészítettük az in vivo kísérletekhez szükséges tesztanyagokat, amelyeket átadtunk további vizsgálatra a konzorciumi partnerünknek, az Állatorvostudományi Egyetemnek. Itt elkezdődtek a prototípus anyagok stabilitási vizsgálatai.

A takarmánykiegészítőknél szavatosság tekintetében két év az elvárt időtartam, így a kísérletek végső eredménye majd 24 hónap múlva lesz esedékes.

Az Egyetem az összegyűjtött kórokozó törzsekkel közvetlen mesterséges fertőzéses kísérleteket végzett, mely eredményeként elkészült egy lista, hogy a készítmények mely kórokozók ellen hatékonyak. Az etetési kísérletek során napos tojó és brojlerállományok kislétszámú csoportjait tesztelték, hogy a takarmányba kevert készítmények hatékonyságát vizsgálják.

Emellett az intézmény több kórokozós együttes fertőzési kísérletek során klinikai megfigyeléseket, testtömeg méréseket, bakteriológiai és parazitológiai vizsgálatokat is végzett, és a fertőzések okozta elváltozásokat molekuláris biológiai és patológiai módszerekkel igazolta. Mindkét együttfertőzéses kísérlet vizsgálati eredményeiből statisztikai elemzéseket készített.

vissza