Főoldal » Hírek » A DR. BATA ZRT. ÚJ PROBIOTIKUS HATÁSÚ ENZIMKOMPLEXET FEJLESZTETT KI SERTÉSEK EMÉSZTŐSZERVI BETEGSÉGEINEK MEGELŐZÉSÉRE

A DR. BATA ZRT. ÚJ PROBIOTIKUS HATÁSÚ ENZIMKOMPLEXET FEJLESZTETT KI SERTÉSEK EMÉSZTŐSZERVI BETEGSÉGEINEK MEGELŐZÉSÉRE

A DR. BATA ZRT. ÚJ PROBIOTIKUS HATÁSÚ ENZIMKOMPLEXET FEJLESZTETT KI SERTÉSEK EMÉSZTŐSZERVI BETEGSÉGEINEK MEGELŐZÉSÉRE

A Dr. Bata Zrt. 318,66 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a „Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása” című pályázaton. A 480,33 millió forint összköltségvetésű beruházásból egy komplex, biotechnológiai alapú, probiotikus hatású, savtűrő, védett NSP-áz enzimtermék fejlesztése valósult meg, amely során megoldás született a biológiai eredetű, nagy rosttartalmú melléktermékek gazdaságos és környezetbarát kezelésére, illetve felhasználására.

A GOP-1.1.1-11-2012-0344 kódszámú Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása konstrukció keretében, 318,66 millió Ft-tal támogatott konzorciumi projekt 2015. augusztus 31-én zárult. A konzorciumvezető Dr. Bata Zrt. a ’90-es évek elejétől mind a termelési, mind kutatás-fejlesztési tevékenysége vonatkozásában intenzíven jelen van a takarmány kiegészítők piacán, jelen fejlesztést a Kaposvári Egyetem Agrár- és Környezettudományi Kara az állatkísérletekhez szükséges korszerű infrastruktúrával és tapasztalat kutatókkal segítette, míg a Nyugat-magyarországi Egyetem Takarmányozástani Intézeti Tanszéke a melléktermékek gazdasági állatok takarmányozásában való felhasználási lehetőségeinek tudományos tapasztalataival egészítette ki.

A két egyetemmel közösen végzett kísérletek probiotikus hatású tejsavbaktérium törzsek – LB. plantarum, LB. lactis, Streptococcus faecium, és más a normál vastagbélflórában is megtalálható Cellvibrio, Ruminococcus, Bacillus repcepogácsán tenyészett kultúrájának és egy enzimtermelő fonalas gomba együttes tenyészetének összehasonlító in vitro vizsgálatára irányultak (kémhatás, mikróbaszám, enzimaktivitás). A fejlesztett probiotikus hatású mikroorganizmus törzsek illózsírsav termelésükkel biztosították a megfelelő savhatást és az enzimek maximális hatékonyságát, amely által egy új, hatékonyabb és eddig még nem ismert poliszacharidokat bontó probiotikus takarmányadalék prototípust állítottunk elő.

A kutatás-fejlesztési projekt keretében kifejlesztett post-ileális rostemésztést segítő, kiváló minőségű és jó ár-érték arányú készítményekre világszinten óriási az igény, sőt a szigorodó környezetvédelmi előírások és a magas fogyasztói elvárások – pl. antibiotikum-mentes hozamfokozás -, valamint az egyre változatosabb mezőgazdasági melléktermék felhasználás miatt ezek kereslete az állattakarmányozásban folyamatosan nő.

vissza