Főoldal » Környezettudatosság » Alacsonyabb karbon lábnyom a még zöldebb termékekért

Alacsonyabb karbon lábnyom a még zöldebb termékekért

Alacsonyabb karbon lábnyom a még zöldebb termékekért A Dr. Bata Zrt. természet által inspirált termékeivel harminc éve támogatja világszerte az egészséges állattenyésztést és megelőző jó gyakorlatokon keresztül az antibiotikum felhasználás csökkentését.

A Dr. Bata Zrt. természet által inspirált termékeivel harminc éve támogatja világszerte az egészséges állattenyésztést és megelőző jó gyakorlatokon keresztül az antibiotikum felhasználás csökkentését.

A környezetvédelem által elkötelezett vállalkozásként fontosnak tartjuk a nem megújuló energiaforrások felhasználásának és a károsanyag kibocsájtásnak a csökkentését az Európai Unió törekvéseivel összhangban.

Az Európai Unió Green Deal kezdeményezése kimondja, hogy „az éghajlatváltozás és a környezet károsodása egzisztenciális veszélyt jelent Európa és az egész világ számára. E problémák kezelése érdekében az európai Green Deal az EU gazdaságát modern, erőforrás-hatékony és versenyképes gazdasággá fogja átalakítani.

Biztosítani fogja, hogy:

  • az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértéke 2050-re nettó nullára csökkenjen;
  • a gazdaság növekedése függetlenedjen az erőforrás-felhasználástól;
  • az átalakulásnak se egyének, se térségek ne legyenek vesztesei.

Az európai Green Deal arra irányul, hogy Európa 2050-re klímasemleges kontinenssé váljon. Annak érdekében, hogy ez a célkitűzés jogilag kötelező erejű legyen, a Bizottság európai klímarendelet elfogadására irányuló javaslatot terjesztett elő, mely az üvegházhatásúgáz-kibocsátásra vonatkozóan is új, ambiciózus célt tűz ki: azt, hogy a nettó kibocsátás legalább 55%-kal csökkenjen 2030-ra az 1990-es szinthez képest.”

A Dr. Bata Zrt. környezettudatossági terve 2020 tól három fő szegmensre terjed ki, melyek a szén-dioxid, illetve nitrogén kibocsájtás csökkentése és a fenntarthatóbb hulladék kezelés.

Céljaink elérésének első lépéseként 2020 óta számos üzemoptimalizálási folyamatot indítottunk el, hogy gyártási folyamataink során csökkentsük a szén-dioxid kibocsájtást.

A szén-dioxid az egyik legnagyobb koncentrációban (9-26%) a légkörben lévő üvegházhatású gáz. Az ember nagyobb mennyiségben a fosszilis energiahordozók (kőolaj, földgáz, kőszén) elégetésével juttatja a légkörbe. A szén dioxid egyenértékre átszámolva határozzuk meg a karbon lábnyomot is, amely az ökológiai lábnyom egyik eleme. A karbonlábnyom azt mutatja, hogy egy cég tevékenysége, vagy egy termék életciklusa nyomán mennyi üvegházhatású gáz (ÜHG) kerül közvetetten és közvetlenül a levegőbe. A karbonkibocsátás az összes üvegházhatású gáz kibocsátást jelenti. Minél nagyobb a karbonlábnyom, annál nagyobb az éghajlatváltozásra mért hatás.

A Dr. Bata Zrt. üzemoptimalizálási folyamatainak első lépését követően megállapítottuk, hogy 2019 bázisévhez viszonyítva a karbonlábnyomot (szén-dioxid) 2020-ra 13.4 %-kal csökkentettük.

Bízunk benne, hogy terveinkhez hűen, nemsokára újabb környezettudatos megoldások bevezetéséről számolhatunk be.

Dr. Bata Zrt.

vissza