Főoldal » Gyógynövény kombináció alapú termékcsalád kifejlesztése a legfontosabb polifaktorális sertés emésztőszervi betegségek ellen.

Gyógynövény kombináció alapú termékcsalád kifejlesztése a legfontosabb polifaktorális sertés emésztőszervi betegségek ellen.

Gyógynövény kombináció alapú termékcsalád kifejlesztése a legfontosabb polifaktorális sertés emésztőszervi betegségek ellen.

 A Közép-Magyarországi Operatív Program keretén belül a ˝Vállalati innováció támogatása˝ tárgyú pályázati kiíráson a Dr BATA Magyar Kanadai Biotechnológiai Kutató Fejlesztő Zrt. 115 millió forint támogatást nyert. A projekt keretében gyógynövény kombináció alapú termékcsalád kifejlesztésére sertés emésztőszervi betegségek ellen, valamint a kifejlesztett termék piacra jutásának elősegítésére pályáztunk. A projekt teljes költségvetése 255,56 millió forint volt.

Társaságunk a KMOP-1.1.4-09-2009-0015 számú projekt megvalósítását 2009. július 1-én kezdte és 2012.decemberben fejezte be.

 

A projekt során a gazdasági haszonállat-tartásban – így a sertéstartásban is nagy gazdasági károkat okozó betegségek megelőzésére és kezelésére alkalmazható - az antibiotikumos kezelést kiváltó - gyógynövény tartalmú készítmény illetve készítménycsalád kifejlesztése volt a célunk.

A projekt eredményeként kidolgoztunk és szabadalmaztattuk a sertés dizentéria és az Eschericha coli által okozott bélgyulladás elleni védekezésben használható gyógynövény tartalmú kombinációkat és kidolgoztuk a legkedvezőbb hatást mutató termék gazdaságos gyártási technológiáját.

A projekt megvalósítása során együttműködés alakult  ki  hazai,  az állattenyésztési tudományban tevékenykedő,  nagy tapasztalattal rendelkező,  elismert egyetemi kutatókkal . A projekt eredményeit több szakmai konferencián és kiállításon  mutattuk be a szakembereknek és az érdeklődő közönségnek.

A Támogatótól a projekt megvalósításához szükséges idő meghosszabbítását kértük, amikor is a termék hazai és külföldi piacokra való bevezetését végeztük.

A projekt során beszerzésre kerültek a kutatási munkát támogató laboratóriumi- és fél üzemi eszközök (abor fluid ágyas szárító és extrudáló), valamint a gyártáshoz üzemi flud ágyas szárító berendezés.

vissza