HEPA Külpiaci Növekedési Támogatás

HEPA Külpiaci Növekedési Támogatás

A Dr. Bata Zrt. Brazil piacának megerősítése célországbeli gyáregység létrahozása által.

 • A kedvezményezett neve: Dr. Bata Zrt.
 • Konzorciumi tag: DR. BATA BRAZIL LTDA

A projekt címe: A Dr. Bata Zrt. Brazil piacának megerősítése célországbeli gyáregység létrahozása által.

A szerződött támogatás összege: 900.061.336 Ft

A támogatás mértéke (%-ban): 58,59%
Projekt tervezett befejezési dátuma: 2024. 07. 31.
Regisztrációs száma: NTP2020-000096

A projekt tartalmának bemutatása:

A projekt Konzorciumvezetője a Dr. Bata Zrt. amely vállalkozást magyar vegyészmérnökök alapították 1987-ben azzal a céllal, hogy új fermentációs folyamatok felhasználásával takarmány-adalékanyagokat gyártson. Az elmúlt 30 év új állategészségügyi kihívásai számos növényi kivonatokon alapuló szabadalmaztatott termék kifejlesztéséhez vezettek
A vállalkozás fejlődésének következő lépcsőfokaként Dél-Amerikában, azon belül is Braziliában, - amely a legnagyobb állattenyésztő ország a kontinensen – tervez saját telephely vásárlásán keresztül feldolgozó és laboratóriumi kapacitásokkal bővülni. A konzorciumi tag újonnan alapított Brazil leányvállalat, melynek 100%-os tulajdonosa a Dr. Bata Zrt és melynek működésért felelős személyei, mind a Konzorciumvezető által jóváhagyott szakemberek és kiválóságok.
A beruházással a végformulázást a helyszínen kívánjuk elvégezni. Csökkenteni tudjuk a termelési költséget azzal, hogy részben helyi alapanyagot használunk fel. Csak piaci igény alapján történik a gyártás, tehát a forgóeszköz finanszírozás igény csökken. Ugyanakkor a termék értékes részének előállítása továbbra is Magyarországon marad. A hatóanyag továbbra is európai, ezen belül döntő mértékben magyar eredetű. A vevő részéről jelentkező igényre rugalmasabban tudunk reagálni, mert a termék hatóanyaga, vagy a helyszínen van.
Brazília központi szerepet játszik a földrész mezőgazdaságában, ezért nagy figyelmet kell rá fordítanunk, hogy termékeinket sikeresen értékesíthessük. Ennek egyik eszköze egy helyi kutató és ellátó bázis létesítése, amely segítene, hogy a termékeinket a helyi igényekre és kihívásokra tudjuk szabni. Az országban szinte minden haszonállat jelentős egyedszámmal rendelkezik, így kiemelkedő méretű csirke, sertés és szarvasmarha telepekkel és integrációkkal is találkozhatunk.
Eddigi tapasztalataink szerint ezekben a gazdaságokban nagyon jó hatásfokkal működnek a termékeink. Az országban jelen lévő többi konkurens vállalathoz képest (Biomin, Kemin, Innovad, Alltech) termékeink sok esetben már most is magasabb hatékonyságot nyújtanak, amit egy helyi kutató és ellátó bázis segítségével tovább tudnánk fejleszteni a helyi sajátosságok figyelembevételével.

Nyitóesemény (2021.március)

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2021. március 2-án átadta a támogatási oklevelet Bata Gábornak, a Dr. Bata Zrt. tulajdonosának a társaság ócsai telephelyén. 

Letölthető sajtóközlemény » 

Média megjelenések:

1. mérföldkő (2022.02.28)

Az ünnepélyes projekt megnyitóra 2021. márciusában került sor Ócsán Szijjártó Péter külügyminiszter jelenlétében, aki  személyesen adta át az erről szóló oklevelet, majd 2021.09.08-án került aláírásra a Támogatói Szerződés.

A Brazil leányvállalat helyszínén, Chapecó városában 2022. áprilisában - ünnepélyes keretek között - helyi közméltóságok jelenlétében tartottuk meg a projektavatót. A projekt megnyitónak Chapecó város vezetése részéről pozitív fogadtatása volt.

 • Egyeztetések indultak el a helyi Állattenyésztési Kampusz igazgatójával és az Állattenyésztési Intézet vezetőjével, akik üdvözölték a kezdeményezést, és közreműködésükről biztosították a vállalatot a Dr Bata Brazil Ltda céljainak megvalósításában.
 • Az elmúlt 1 évben három alkalommal tett látogatást a magyar küldöttség a projekt megvalósítási helyszínén, amelynek keretében számos üzleti és szakmai egyeztetést tartott a projekt beszállítókkal és lehetséges vevőkkel is.
 • A folyamatosan változó piaci és gazdasági környezet hatására folyamatos újratevezés keretében egy új, termelésre alkalmas gyárépület tervezése mellett döntöttünk, melynek a kivitelezésére 5 építészirodával folytatott hosszas tárgyalások után a legkedvezőbb ajánlatot benyújtóval megkötöttük a kivitelezési szerződést. A brazil építkezés kivitelezési munkái zajlanak.
 • Az újonnan beszerzendő termelő berendezések kiválasztása is megtörtént, jelenleg a berendezés kicsomagolási egységének a kiválasztási folyamata zajlik, keressük a leghatékonyabb és költségekben legoptimálisabb megoldást.
 •  A gyártócsarnok elkészülésével párhuzamosan a gyártó berendezések leszállítása is meg fog történni.
 • A Dr. Bata Brazil Ltda megkapta az importengedélyt a MAPA (Ministry of Agricultural Livestock and Food Supply – Mezőgazdasági és Állattenyésztési, Élelmiszerellátási Minisztérium)-tól. A Dr. Bata Brazil által forgalmazásra kerülő termékek regisztrációja folyamatban van, amelyek regisztrációs folyamata reményeink szerint az év végéig megtörténik.
 • Több mint egy éves tárgyalás után véglegesítésre és aláírása került az UDESC (University of Santa Catarina State) egyetem és a Dr. Bata Brazil Ltda közötti megállapodás, amely a pályázat keretén belül közös munkákat fogja elősegíteni.
 • Megkezdődött a laborral kapcsolatos feladatok tervezése, amely a második mérföldkő egyik kiemelt célja.

A magyarországi projektláb munkálatai a projekt indultakor megkezdődtek. Az ócsai telephelyen az XXL rakatképző vonal gyártása 90 %-osan beszerelésre került. Kivitelezők elkezdték az elektromos egységek érzékelők, hálózat kiépítését, beszerelését és történt egy próbaüzem az egyik gyártósoron. Jelenleg a Formázódoboz automatikus fordítását elvégző berendezés, a XXL Rakatképző vonal, Automata töltő, vákuumozó és lezáró berendezés, és a Műanyagzsákos termékek vákuumozását és lezárását végző berendezés is tesztelés fázisban áll. A tesztek eredményének függvényében az éles használatbavétel 2022 szeptemberre várható.

Tervek szerint év végére a magyar beruházás 100%-os készültségi szintre kerül.


2. mérföldkő

2022 tavaszán, a pályázatban megjelölt raktárépülettel rendelkező ingatlan megvásárlása megtörtént Brazíliában.

Felülvizsgálva a megvásárolt ingatlant illetve a helyi jogszabályokat kiderült, hogy a megvásárolt ingatlan nem alkalmas termelő tevékenység folytatására. A régi épületnek olyan magas lett volna a korszerűsítési és később a fenntartási költsége, hogy költséghatékonyabb egy új ingatlant építeni, ami megfelel a hatósági előírásoknak és így megkapjuk a működéshez szükséges termelési engedélyeket.

Pályázat útján kiválasztásra került a legjobb ajánlatot adó építésziroda és az engedélyek beszerzése után elindult az új üzemcsarnok építése.

Párhuzamosan az ingatlan megvásárlásával és az engedélyek megszerzésével, az újonnan beszerzendő termelő berendezések kiválasztása megtörtént, több ajánlat közül a legkedvezőbb ajánlattevővel aláírásra került a szerződés. Jelenleg a gyártó berendezések és az építkezés folyamatos monitorozása és beépítésének összehangolása zajlik, amelyek 2022-2023 fognak megvalósulni. A gyár működésének tervezett elindítását 2023. márciusára ütemezzük.

A projekttel kapcsolatos management feladatok folyamatosan zajlanak.

Az ócsai telephelyen a Formázódoboz automatikus fordítását elvégző berendezés, a XXL Rakatképző vonal, Automata töltő, vákuumozó és lezáró berendezés, és a Műanyagzsákos termékek vákuumozását és lezárását végző berendezés is beszerelésre került, elindult a gyártás az automatizált csomagoló sorokon.

Az új technológia munkaszervezési szempontból is átalakítást igényel, a korábbi félautomata és kézi csomagolás helyett a dedikált munkatársnak kell irányítania, programoznia a robotokat, így a teljes gyártósort, így kollégáink az elkövetkező hónapokban folyamatosan több képzésen vesznek részt.Az automatizált gyártósor óriási előnye, hogy folyamatos, 24 órás működésre képes, ami jelentősen bővíti gyártókapacitást és a logisztikai csomagok minőségét.

A projekt 2022.07.10-2022.12.10 közötti eseményei

2022. júliusában megkezdődtek a Brazil kivitelezővel az ingatlan kivitelezési munkálatai. Rendszeres videó konferenciák formájában történnek egyeztetések a brazil csapattal a projekt és a munkálatok helyzetét és haladását illetően, tervek szerint havi, online megbeszélések formájában történik az előrehaladás nyomon követése.

A kivitelezési munkákkal párhuzamosan az újonnan beszerzendő termelő berendezések kiválasztása megtörtént, több ajánlat közül a legoptimálisabb, legelőnyösebb, legköltséghatékonyabb, legkedvezőbb ajánlattevővel megtörtént a szerződés aláírása.

Az építész cég és a gyártósor kivitelezője folyamatosan egyeztetnek a gyártó berendezés elhelyezésével kapcsolatban.

2022. szeptemberében Bata Gábor és Bata Zsófia személyesen látogattak el Chapecóba, ahol a kinti csapattal, a kinti kivitelezőkkel tárgyaltak, illetve ellenőrizték a Konzorciumvezető részéről a projekt előrehaladtát. Látogatást tettek az épülő üzemcsarnok helyszínén, ahol a fizikai készültség állapotát ellenőrizték a Konzorciumvezető részéről. Találkoztak az új keverő berendezéseinek tervezőivel, illetve gyártóival és a még hiányzó részletet pontosították és véglegesítették a gyártóberendezések kapcsán.

Több, mint egy éves tárgyalás után véglegesítésre és aláírása került az UDESC (University of Santa Catarina State) egyetem és a Dr. Bata Brazil Ltda közötti megállapodás, amely a pályázat keretén belüli közös munkákat fogja elősegíteni. Elkezdődött a laborral kapcsolatos feladatok tervezése, amely a második mérföldkő egyik kiemelt célja.

2022 decemberében a projektvezető részéről Dr. Bata Árpád vezérigazgató Úr és Váradi Melinda Operatív igazgatóasszony a Brazíliában futó projektek felügyelete, ellenőrzése végett Brazíliába utazott, hogy személyes találkozókon keresztül gyorsítsák fel a folyamatban lévő ügyeket, illetve a jelenlétükkel és elszántságukkal erősítsék a kinti kapcsolatokat.

Fontosnak tartjuk a kinti piac megerősítését, illetve a jövőben kint gyártott termékek piacának az előkészítését, mely folyamatot jelen látogatással indítottunk el. A brazil telephely fejlesztése mellett az ócsai telephelyen is tovább folytatódtak az eszközök tesztüzemei:

Októberben az XXL második rakatképző vonala is tesztüzemmódba került, illetve az utolsó beszerzendő eszköz - Automata töltő, vákuumozó és lezáró berendezést a beszállító (Gerontech)- összeszerelési munkálatai folytatódtak.

Novemberben tovább folytatódtak a rakatképző vonal működés közbeni tesztelései, hogy az esetleges kisebb rendszerhibák és elakadások kiküszöbölésre kerüljenek. Jelenleg az automata címkézőgép folyamatos programozása és beállítása zajlik, mindkét robotkar esetében.

A Gerontech automata töltő, vákuumozását és lezárását végző berendezés összeszerelése folyik, felszerelésre került a kihordó csiga és össze lett kötve a raklapozó berendezéssel. A teljes berendezés összeszerelése, programozása és kalibrálása fog megtörténni a következő időszakban.

2022. decemberétől tovább folytatódtak a brazil csarnok építkezési munkálatai.

Az üzemcsarnok területén megtörtént az iroda kialakítása és elkezdődött a tereprendezés.

A kamionbehajtó kialakítása során a munkálatok közben váratlanul forrásvíz tört a felszínre, amely rövid időre lelassította az építési folyamatokat.

Miután a kamionbehajtó befejezése megtörtént, a brazil üzemcsarnokban kialakítandó keverőberendezések részegységeinek a szállítása is elkezdődött.

2023. márciusában Váradi Melinda operatív igazgató asszony Braziliába utazott a projekt előrehaladását ellenőrizni.

Ezt követően Rákóczi István Dániel külgazdasági attasé tartott helyszíni ellenőrzést a konzorciumi tag Chapecó-i telephelyén.

Braziliában az üzem épületének a használatbavételi engedély megszerzéséhez előzetes bejárást a hatóság képviselője megtette. Kiegészítő munkálatokat és kialakításokat kért. A szükséges pótmunkák elvégzését a kivitelező megkezdte. A pótmunkák elvégzését, maximum kettő hétre vállalta a kivitelező. A pótmunkákat a kivitelező elvégezte, majd ismételt bejárást követően május végén megkapjuk a használatba vételi engedélyt.

A gyártó vonal teszteléséhez a helyi alapanyagok beszerzése megkezdődött. Május első hetétől kezdődően a gyártáshoz szükséges alapanyagok folyamatosan érkeznek be az üzembe. Május második felében hazai szakemberek utaztak ki Chapeco városba és a gyártó vonalat ellenőrzik. A gyártó vonal gyártásra való alkalmasságát tesztekkel ellenőrzik. A Dr Bata Zrt munkatársai előre láthatóan június végén, július elején ellenőrzésre újra kiutaznak, hogy átvegyék, vagy a nem megfelelően elvégzett javításokat újra listába vegyék kivitelező felé.

Miután látható az, hogy a gyártó berendezés működő képes lesz, a konzorcium vezető, együttműködésben a konzorciumi partnerrel megkezdte a Brazil állategészségügyi hatósághoz benyújtandó az üzem engedélyezési dokumentációjának az összeállítását. Maga a dokumentációt, GMP (good manufacture production, jó gyártási gyakorlat) szerint kell összeállítani. Az összeállítandó GMP dokumentáció előzetesen becsült terjedelme, 400-500 oldal lesz, melyet be kell nyújtani a hatósághoz, véleményezésre. Magának a dokumentációnak a várható véleményezéséhez szükséges idő az előzetes tájékozódás alapján 3-4 hónapot vesz igénybe. Pozitív elbíráslás után, a hatóság helyszínen ellenőrzi a dokumentációban leírtak valós tartalmát. Egyezés esetén kiadja az üzem működési engedélyét. A működési engedély, termék gyártási és forgalmazási engedély birtokában indulhat meg a gyártás.

Az engedély kérelem összeállításához az alábbi dokumentumok összeállítását kezdtük meg:

 • A működési engedély kiadásához komplett gyártási és működtetési szabályzatot és dokumentációt kell összeállítani. Folyamatban van.
 • Az általunk eddig Magyarországon gyártott és Braziliában forgalmazott termékünk re-regisztrációjához szükséges dokumentáció összeállítása. Egy termék esetében már megszereztük a szükséges engedély, a második termék szakmai anyaga beadásra került, a harmadik termék esetében a szakmai anyag összeállítása folyik.

Ahogy korábban jeleztük a Dr Bata Brazil Ltda megkapta a Braziliába történő import engedélyt. Ez az engedély szükséges ahhoz, hogy a Magyarországon gyártott termékek a Dr Bata Brazilia Ltda által importálhatóak legyen. A Brazíliai gyártáshoz szükséges hatóanyagok import engedélye, már megszerzésre került. A Magyarországi import anyagok lesznek alapanyagai a Brazíliai üzemnek, kiegészítve helyi forrásból származó alapanyagokkal.

A labor projekten folyamatosan dolgozunk. Az UDESC egyetem Állattenyésztési karával érvényes együttműködési megállapodásunk van. Az együttműködési megállapodás értelmében egy kutató-fejlesztő laboratóriumnak helyet biztosítanak az egyetem területén. A laboratórium engedélyezési dokumentációját elkészítettük. A dokumentációt az egyetem jóváhagyta, amely értelmében az ő területükre fogjuk építeni a labort és azt a labort, amit mi megálmodtunk. A konkrét építkezés megkezdése bürokratikus akadályokba ütközött, ütközik. A bürokratikus akadályok leküzdése további nem becsülhető időt fog igénybe venni. Ezért olyan megállapodás született az egyetemmel, mindaddig, míg a kutató-fejlesztő laboratórium nem készül el a gyártáshoz, a gyártási engedély megszerzéséhez szükséges minőség ellenőrzési vizsgálatokhoz az egyetem saját laboratóriumában helyet biztosít.

Átadták a Dr Bata Brasil LTDA új üzemét Chapecóban

Dr. Bata Árpád vezérigazgató, Váradi Melinda operatív igazgató, Bata Zsófia tudományos igazgató és Antal Gyula üzemvezető Brazíliába utazott a 2024. május 21-én megrendezett üzemátadási ünnepségre Chapecóba. Az eseményen a helyi elöljárók és a magyar külképviselet munkatársai is jelen voltak. Résztvevők:

Chapecó Városháza:

 • Itamar Agnoletto, alpolgármester
 • Márcio da Paixão, gazdaságfejlesztési igazgató
 • Luiz Roberto Tillmann, vállalkozási és idegenforgalmi ösztönzés igazgató
 • Nadir Cervelin, korábbi gazdaságfejlesztési igazgató

Magyarország Főkonzulátusa:

 • László Zsuzsanna, főkonzul
 • Rákóczi Dániel, kereskedelmi konzul

Santa Catarina Állam Kormányát képviselte:

 • Juliano Froehner, nemzetközi artikulációs államtitkár

Santa Catarina állam kiemelt fontosságú fejlesztési központ a Brazil Szövetségen belül, mert törvényileg ösztönzi az állattartókat az egészséges állati eredetű élelmiszerek előállítására. A sikeres fejlesztések eredményeit később Brazília szerte alkalmazzák. Ezekhez a célokhoz a Dr. Bata Zrt. legújabb helyi üzeme teljes mértékben hozzájárul.

A Dr. Bata Brazil LTDA beruházásának következő lépése a helyi egyetemmel együttműködésben egy olyan kutató-fejlesztő laboratórium létrehozása lesz, amely helyi, brazil alapanyagokból fejleszt majd új termékeket. Ez a kollaboráció nagyban támogatja az állam azon céljait, hogy egészséges állati termékekkel lássa el a brazil embereket és exportpiacokat.

A Dr. Bata Brazil ünnepélyes üzemátadó ünnepségén részt vett több brazíliai forgalmazó jelölt, kiemelt partnerként a Vetanco is, mellyel a Dr Bata Zrt. hosszú évek óta jó együttműködést ápol.

Az üzemátadást követően Dr. Bata Árpád három napos körútra indult, amely során 9 potenciális vásárlónak mutatta be az üzemet és a termékeket. A tervezett termékek iránt nagy érdeklődést mutattak a vállalatok, melyek nagyra értékelték, hogy az új beruházás mellett a Dr. Bata a helyi egyetemi oktatást fejlődését is elő kívánja segíteni.

2024. május 22-én Váradi Melinda operatív igazgató és a főkonzul asszony látogatást tettek Chapecó városházán, ahol további magyar cégek és termékeik bemutatása történt. A látogatásról és a Dr. Bata vállalatról vezető cikk jelent meg a helyi napilapban.

https://fiesc.com.br/pt-br/imprensa/empresa-hungara-de-saude-animal-inaugura-fabrica-em-chapeco?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR323AqgaXt-NafahSMpBkBhI3sbmrwrUPYOFZ7acbviU2Kmzxd5I1nNOD0_aem_AaM9mK0gjkK9xGFzj1Jh-Uv4cPJAPLYRi4NjP53HXyrNpio5bMbSMkoVjxfk5q9a0ppEDiZs-gpGAjhS_IgpT5cF

Kisfilm az átadó Ünnepségről:

https://www.youtube.com/watch?v=MEWt0Y9OSGI

Összefoglaló

Összeségében nézve a pályázati vállalásainkat elmondhatjuk, hogy a pályázatos vállalásunk 95 %-os készültségi fokon van. Kisebb szerelési munkák, iroda berendezés, terep rendezés stb. vannak még hátra. Ezek lassan készülő munka fázisok.

A projekt zárásához még szükséges az engedélyek teljes körű beszerzése. Ez fogja kitenni az előttünk lévő fél év alatt elvégzendő munka 80-90 %-át. A szükséges engedélyek megléte nélkül a gyárban a termelés és forgalmazás nem kezdhető meg. Minden esély meg van arra, hogy 2024-ben a projekt sikeresen mind szakmailag, mind pénzügyileg, lezárható lesz.

vissza