2018-1.1.2-KFI-2018-00111

2018-1.1.2-KFI-2018-00111

Növényi eredetű takarmányadalék kifejlesztésén dolgozik a magyar-kanadai Dr. Bata Zrt. A természetes polifenolokat tartalmazó kiegészítő segítségével a haszonállatok ellenállóbbak lesznek az intenzív állattartás során előforduló megbetegedésekkel szemben.

 • A kedvezményezett neve: Dr. Bata Zrt.

A projekt címe: VITISOHERBATIC növényi eredetű természetes alapanyagokból kinyert hatóanyagok kombinált vizsgálata a gazdasági haszonállatok normál mikroflóra egyensúlyi állapotának fenntartása érdekében

A szerződött támogatás összege: 525 531 244 Ft

 • DR. BATA Magyar-Kanadai Biotechnológiai Kutató Fejlesztő Zártkörűen Működő Részvénytársaság részére: 271 237 086 Ft

A támogatás mértéke (%-ban): 51,6%
Projekt tervezett befejezési dátuma: 2021. 12. 31.
Projekt azonosító száma: 2018-1.1.2-KFI-2018-00111


A projekt tartalmának bemutatása:

Az ellenőrzött, természetes anyagokkal érintkezett állati eredetű élelmiszerek iránt egyre nő a fogyasztói igény. A biotechnológiai kutatás-fejlesztéssel foglalkozó Dr. Bata olyan immunrendszer támogató takarmányadalék kikísérletezésén dolgozik, amely az élelmiszerlánc részét képezve közvetlen hatással van a társadalom általános egészségi állapotának javítására.

A magyar-kanadai cég kutatási projektjében például szőlőmagból, ánizsból, fahéjból és egyéb gyógy- illetve fűszernövényekből származó természetes polifenolokat önmagukban és más gyógynövényekkel együtt vizsgálnak. A polifenol-származékok többek között antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek, azaz alkalmasak lehetnek a baromfi és sertésállatokat fenyegető kórokozók okozta megbetegedésekkel szembeni prevencióra is. Így a takarmányadalék segítségével az állattenyésztők számára eredményesebb lesz a takarmányozás, a fogyasztók pedig egészségesebb élelmiszerhez jutnak. A jelenleg elterjedt antibiotikumokat és egyéb, kémia-alapú, mesterséges takarmánykiegészítőket tehát a jövőben kiválthatják a természetes-alapú, a bélflórát támogató készítmények.

A 2021 végéig tartó projektben a Dr. Bata az Állatorvostudományi Egyetem mellett egy kanadai egyetemmel is együttműködik, és a kísérletek eredményeit felhasználva fejlesztik ki a végleges piaci terméket, amely nemzetközi szinten is jelentős kereskedelmi és tudományos potenciállal bír: a kapott eredmények birtokában eddig nem ismert területeken új tudományos és gazdasági eljárások kidolgozására lesz mód. A takarmányon keresztül adagolt, immunrendszert támogató kiegészítő alkalmazása mellett lehetőség nyílik az intenzív állattartás újszerű megközelítésből való javítására, amellyel nagymértékben javulhat az állattartás gazdaságossága.

Az NKFI Alapból több mint 271 millió forintos támogatásban részesült projektben olyan polifenol tartalmú takarmányadalékot fejlesztenek ki, amely antioxidáns és antimikrobiális hatással rendelkezik, ezáltal képes az oxidatív stressz okozta negatív hatásokat kiküszöbölni és szelektíven gátolni bizonyos kórokozók elszaporodását, anélkül, hogy a normál mikroflóra növekedését gátolná. Korábbi, már megadott szabadalommal védett nyomelemvegyületekkel a patogén mikroba növekedés gátolható, a két vonal kombinálása pedig új, hatékonyabb és olcsóbb megoldást jelent a probléma kezelésére.

A világon élelmezési célból elsődlegesen sertés, illetve szárnyas húsok iránt van kiemelkedő kereslet. Mindkét állatfaj takarmányozásában az energia- és fehérje szükségletet azonos takarmány-alapanyagokkal biztosítják, az eltérés a takarmánykiegészítők összetételében és koncentrációjában van - a kutatás eredményeképpen létrejövő termék egyedülálló jellemzőkkel bír a piaci igények és az eredményesség szempontjaiból.

A modern, egészségtudatos állattartás, így élelmiszer-fogyasztás csak olyan anyagokkal érhető el, aminek bizonyított és ismert hatásmechanizmusa van, ezért a Dr. Bata Zrt. kutatási partnerével szoros együttműködésben részletes hatásmechanizmust térképez fel, ráadásul nemcsak a faji sajátosságokra figyelve, hanem a világ eltérő éghajlati viszonyaira adaptált tartástechnológiai körülményeke is.

1. Mérföldkő (2019-2020)

1. mérföldkő 2019. május 01. – 2020. április 30.

 • Elkészült két tesztanyag sertés és baromfi számára.
 • Fókuszáltunk a kiszemelt patogén mikroorganizmusok szűrővizsgálatára. 
 • A megvásárolt atomadszorpciós spektrofotométert 2019. augusztusban helyeztük üzembe, a fejlesztésre került anyagok mikroelem tartalmának elemzését a mérföldkő második felétől már ezzel a készülékkel valósítottuk meg. A mikrokapszulázó berendezés 2019. decemberben került beüzemelésre, mikrokapszulázási feladatokhoz rendszeresen használtuk a készüléket.
 • Toxicitási vizsgálatot végeztettünk, amely a fejlesztések során fontos kísérleti paraméter. 
 • Az Állatorvostudományi Egyetem által vállalt hatásmechanizmus vizsgálathoz a részletes kutatási tervet 2020. januárban kezdtük kidolgozni, a pandémiás helyzetre való tekintettel a tesztanyagokkal végzett kutatási feladatok 2020. májusában indulnak és áttolódnak a második mérföldkőre. 
 • A félüzemi fejlesztések 2019. júliusától indultak és folyamatos ellenőrzés mellett zajlottak, zajlanak. Minden félüzemi félkész ill. készterméket a K+F labor tesztel és minősít.
Sajtómegjelenések:

Állati trendi - Háziállat Magazin

2. mérföldkő (2021)

 • A 2. mérföldkő során számos félüzemi és üzemi tesztet végeztünk.
 • Minden előállított tesztanyagot biológiai aktivitás szempontjából vizsgáltunk. 
 • A tesztanyagok egy részét pelletáltuk, és stabilitási valamint eltarthatósági vizsgálatoknak vetettük alá.
 • Kettő kislétszámú etetési kísérletet valósítottunk meg. A kísérletek során nem detektáltunk szignifikáns eltérést, így a prototípus termékek eredményesnek bizonyultak.
 • A Hunani Egyetem megkezdte a prototípus termék és egyéb konkurens termékek hatékonyságának in vitro összehasonlítását.

Sajtómegjelenések:

3. mérföldkő (2021)

 • A III. mérföldkő során a tervezett tesztanyagok hatékonyság vizsgálata a hazai telephelyeken a járványügyi korlátozások miatt nem, azonban Spanyolországban önköltségen elvégeztünk egy etetetési kísérletet, melynek eredményei alapján ki tudtuk alakítani a  prototípus termékre a gyártósort.
 • További toxicitás vizsgálatok megerősítették, hogy a terméknek sem bőr, sem szem irritáló hatása nincsen.
 • A Hunani Egyetemen megtörténtek konkurens termékek hatékonyságának összehasonlításai a prototípus termékkel és megerősítette azt a feltevést, hogy a prototípus termék hasonlóan hatékony, mint a konkurens termékek.

4. mérföldkő (2022)

 • a mérföldkő során kettő tolerancia kísérlet került megvalósításra, hogy a majdani termék regisztrálhatóságát és forgalomba hozatalát ellenőrizzük - mindkettő kísérlet eredményesen zárult, a prototípus termék biztonságossága a haszonállat számára bizonyítást nyert, így a prototípus termék regisztrálható, mint takarmány adalékanyag.
 • az Állatorvostudományi Egyetemmel közösen végzett hatásmechanizmus vizsgálatunk is sikeresen befejeződött, így a prototípus termék működési módja ismertté vált, elérhető mind tudományos, mind közérthető formában.
 • az eredmények felhasználhatóak a későbbiekben termékfejlesztés, valamint marketing célra is.

Sajtómegjelenés:

Az ellenőrzött, természetes anyagokra alapozott állati eredetű élelmiszerek iránt egyre nő a fogyasztói igény. A projekt során olyan - sertések számára javasolt - növényi eredetű takarmányadalék prototípus termék került kifejlesztésre, amely a haszonállat bélflóráját támogatva, a bél normál mikroflórájának fenntartására szolgál.

Az immunrendszert erősítő takarmányadalék az élelmiszerlánc részét képezve közvetlen hatással van a társadalom általános egészségi állapotának javítására.

A természetes polifenolok esetén megerősödött az a feltevés, hogy többek között antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek, azaz alkalmasak lehetnek a sertéseket fenyegető kórokozók okozta megbetegedésekkel szembeni prevencióra is. Ennek köszönhetően az adalék alkalmazásával javul az állattenyésztés jövedelmezősége, a fogyasztók pedig egészségesebb élelmiszerhez jutnak. A jelenleg elterjedt antibiotikumokat és egyéb, szintetikus takarmánykiegészítőket tehát a jövőben kiválthatják a természetes-alapú, a bélflórát támogató készítmények.

Mivel általánosságban elmondható, hogy az állattartók költségeinek minimum 60%-át a takarmány adja szinte valamennyi piacon (Európa, Ázsia, Latin - Amerika), és a versenyképesség megőrzéséhez újabb és újabb megoldásokat keresnek, az új típusú, innovatív prototípus termék sorozatgyártása alkalmas lehet az állattartók költségeinek csökkentésére. Ráadásul a fogyasztói trendek változásával, az egészséges, természetes összetevőjű termékek iránti megnőtt piaci igény szintén arra ösztönzi a termelőket, hogy az intenzív takarmányozási megoldások helyett a természetes adalékanyagokat keressék.

A prototípus hozzáadott értéke továbbá, hogy az állat ellenálló képességét növeli, így csökkentve az állattartás költségeit, hiszen csökkennek a megbetegedéshez köthető gyógyszeres kezelések és azok munkafolyamatainak költsége illetve elmarad az ilyenkor jelentkező takarmány hasznosulás és súlygyarapodás leromlása. A stabil, ellenálló bélflóra képes az állatot a különböző kórokozók ellen megóvni, és hosszútávon biztosítani az emésztési folyamatok kiegyensúlyozottságát és hatékonyságát. A stabil bélrendszer így rövidebb hízlalási idővel, kevesebb takarmány fogyasztással (jobb fajlagos mutatók), tehát alacsonyabb költséggel jár, nem beszélve a közvetett költségek csökkenéséről (gyógykezelés, elhullás).

Sajtómegjelenés:

vissza