2018-1.1.2-KFI-2018-00111

2018-1.1.2-KFI-2018-00111

Növényi eredetű takarmányadalék kifejlesztésén dolgozik a magyar-kanadai Dr. Bata Zrt. A természetes polifenolokat tartalmazó kiegészítő segítségével a haszonállatok ellenállóbbak lesznek az intenzív állattartás során előforduló megbetegedésekkel szemben.

  • A kedvezményezett neve: Dr. Bata Zrt.

A projekt címe: VITISOHERBATIC növényi eredetű természetes alapanyagokból kinyert hatóanyagok kombinált vizsgálata a gazdasági haszonállatok normál mikroflóra egyensúlyi állapotának fenntartása érdekében

A szerződött támogatás összege: 525 531 244 Ft

  • DR. BATA Magyar-Kanadai Biotechnológiai Kutató Fejlesztő Zártkörűen Működő Részvénytársaság részére: 271 237 086 Ft

A támogatás mértéke (%-ban): 51,6%
Projekt tervezett befejezési dátuma: 2021. 12. 31.
Projekt azonosító száma: 2018-1.1.2-KFI-2018-00111


A projekt tartalmának bemutatása:

Az ellenőrzött, természetes anyagokkal érintkezett állati eredetű élelmiszerek iránt egyre nő a fogyasztói igény. A biotechnológiai kutatás-fejlesztéssel foglalkozó Dr. Bata olyan immunrendszer támogató takarmányadalék kikísérletezésén dolgozik, amely az élelmiszerlánc részét képezve közvetlen hatással van a társadalom általános egészségi állapotának javítására.

A magyar-kanadai cég kutatási projektjében például szőlőmagból, ánizsból, fahéjból és egyéb gyógy- illetve fűszernövényekből származó természetes polifenolokat önmagukban és más gyógynövényekkel együtt vizsgálnak. A polifenol-származékok többek között antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek, azaz alkalmasak lehetnek a baromfi és sertésállatokat fenyegető kórokozók okozta megbetegedésekkel szembeni prevencióra is. Így a takarmányadalék segítségével az állattenyésztők számára eredményesebb lesz a takarmányozás, a fogyasztók pedig egészségesebb élelmiszerhez jutnak. A jelenleg elterjedt antibiotikumokat és egyéb, kémia-alapú, mesterséges takarmánykiegészítőket tehát a jövőben kiválthatják a természetes-alapú, a bélflórát támogató készítmények.

A 2021 végéig tartó projektben a Dr. Bata az Állatorvostudományi Egyetem mellett egy kanadai egyetemmel is együttműködik, és a kísérletek eredményeit felhasználva fejlesztik ki a végleges piaci terméket, amely nemzetközi szinten is jelentős kereskedelmi és tudományos potenciállal bír: a kapott eredmények birtokában eddig nem ismert területeken új tudományos és gazdasági eljárások kidolgozására lesz mód. A takarmányon keresztül adagolt, immunrendszert támogató kiegészítő alkalmazása mellett lehetőség nyílik az intenzív állattartás újszerű megközelítésből való javítására, amellyel nagymértékben javulhat az állattartás gazdaságossága.

Az NKFI Alapból több mint 271 millió forintos támogatásban részesült projektben olyan polifenol tartalmú takarmányadalékot fejlesztenek ki, amely antioxidáns és antimikrobiális hatással rendelkezik, ezáltal képes az oxidatív stressz okozta negatív hatásokat kiküszöbölni és szelektíven gátolni bizonyos kórokozók elszaporodását, anélkül, hogy a normál mikroflóra növekedését gátolná. Korábbi, már megadott szabadalommal védett nyomelemvegyületekkel a patogén mikroba növekedés gátolható, a két vonal kombinálása pedig új, hatékonyabb és olcsóbb megoldást jelent a probléma kezelésére.

A világon élelmezési célból elsődlegesen sertés, illetve szárnyas húsok iránt van kiemelkedő kereslet. Mindkét állatfaj takarmányozásában az energia- és fehérje szükségletet azonos takarmány-alapanyagokkal biztosítják, az eltérés a takarmánykiegészítők összetételében és koncentrációjában van - a kutatás eredményeképpen létrejövő termék egyedülálló jellemzőkkel bír a piaci igények és az eredményesség szempontjaiból.

A modern, egészségtudatos állattartás, így élelmiszer-fogyasztás csak olyan anyagokkal érhető el, aminek bizonyított és ismert hatásmechanizmusa van, ezért a Dr. Bata Zrt. kutatási partnerével szoros együttműködésben részletes hatásmechanizmust térképez fel, ráadásul nemcsak a faji sajátosságokra figyelve, hanem a világ eltérő éghajlati viszonyaira adaptált tartástechnológiai körülményeke is.

vissza